Kminkowe podudzia z kaszą i kalafiorem


Składniki:
8 szt. Podudzia z kurczaka
200g. Jogurt naturalny
450g. Kalafior mrożony
200g. Kasz jęczmienna
podudzia z kurczaka, pałki jogurt naturalny kalafior różyczki mrożony kasz jęczmienna

Przyprawy:
Sól, pieprz, kostka bulionowa warzywna, ocet balsamiczny, kminek cały, kminek mielony

sól i pieprz bulion warzywny winiary ocet balsamiczny kminek cały kminek mielony

Przygotowanie:
kminkowe podudzia w marynacie Podudzia myjemy, osuszamy i układamy w plastykowym pojemniczku.
Do marynaty potrzebujemy 200g. jogurtu naturalnego, 1 łyżkę octu balsamicznego, 1 łyżeczkę kminku całego, 3 łyżeczki kminku mielonego oraz sól i pieprz do smaku.
Do jogurtu dodajemy wszystkie przyprawy mieszamy na jednolitą masę i zalewamy tym podudzia.
Tak zamarynowane podudzia odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.
Podudzia układamy na pierwszym poziomie parowaru, jeżeli się nie mieszczą część można położyć na drugi poziom tak aby zmieściła się miseczka z kaszą, ustawiamy parowar na 50 minut a w tym czasie przygotujemy kaszę do gotowania.
W około 250 ml gorącej wody rozpuszczamy kostkę warzywną, do pojemniczka wsypujemy 200g. kaszy i zalewamy przygotowanym bulionem, gdy do końca parowania zostanie 30 minut dokładamy kaszę na drugi poziom.
20 minut przed końcem gotowania wsypujemy mrożony kalafior na trzeci poziom parowaru.
Do kalafiory możemy przygotować bułkę tartą na maśle, lub dietetyczny sos jogurtowo kminkowy z pozostałej części jogurtu, życzę smacznego.



kminkowe podudzia z kaszą jenczmienną i kalafiorem



Porada

Aby marynowane mięso przeszło lepiej zapachem i smakiem warto kupić pojemniczki plastikowe z przykryciem, idealne są pojemnik próżniowe gdyż w próżni marynowane mięso przechodzi zapachem i smakiem ziół oraz przypraw jeszcze lepiej i szybciej.

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz