Kebab / Gyros na dwa sposoby


Składniki:
3 szt. piersi z kurczaka
1 - 2 op. tortilla wraps (4 szt / opakowanie)
1 op. Pita (6 szt / opakowanie)
1/2 sałaty lodowej
50g. rukola
10 szt. pomidory koktailowe
1 szt. ogórek świeży szklarniowy
1 szt. papryka (czerwona lub żółta)
3 ząbki czosnku
400 g. jogurt naturalny (300g. do marynaty pozostała część do sosu)
100 g. jogurt naturalny typu greckiego lub gęsty
piersi z kurczaka tortilla wraps, placki do kebaba, placki do kebap pita sałata lodowa, sałata lodowa przekrojona na połowę rukola pomidory koktailowe ogórek papryka słodka zielona, papryka słodka czerwona, papryka słodka żółta czosnek, ząbek czosnku jogurt naturalny tola jogurt naturalny typu greckiego tolonis

Przyprawy:
Sól i pieprz, przyprawa gyros lub kebab (Ja użyłem przyprawy gyros bo jest mniej orientalna)
sól i pieprz przyprawa gyros przyprawa kebab
Tortilla czy Pita ?

Zastanawiacie się co wybrać tortilla czy pita ?
Dlatego przybliżę troszkę wybór, jeżeli chodzi o kaloryczność to różnica około 14 kcal więc jest to niewiele, tortilla to 195 kcal a pita 181 kcal. Jeżeli chodzi o skład i naturalność to wygrywa pita gdyż to tylko mąka pszenna, drożdże, woda i cukier. Natomiast tortilla to mąka pszenna, woda cukier sól oraz szereg stabilizatorów, substancji spulchniających, emulgatorów oaz substancji konserwujących. Jednak ja polecam tortillę z jednego ważnego powodu, do takiego placka więcej upchamy warzyw co wyjdzie bardziej na zdrowie. Do pity wejdzie mniej warzyw więc na pewno nie skończy się na jednej picie i dlatego polecam tortillę mimo tego że jest mniej zdrowa ale zjecie jeden maksymalnie dwa placki bo będzie miała więcej warzyw i mięsa. Należy także zaznaczyć że tortillę lepiej się trzyma i konsumuję, nie rozlatuje się tak jak pita a do tego nie trzeba jej opiekać w opiekaczu lub piekarniku.




Przygotowanie:
jogurt naturalny, przyprawa gyros, miseczka porcelanowa

W pierwszej kolejności przygotujemy marynatę do mięsa. 300 gram jogurtu przekładamy do miseczki resztę zostawiamy do sosu czosnkowego, wsypujemy całą przyprawę do gyrosa lub kebaba mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki.


piersi z kurczaka, drewniana deska do krojenia

Piersi płuczemy pod zimną bieżącą wodą, odkrawamy zbędny tłuszcz i powięź.


piersi z kurczka pokrojone na małe kąski

Kroimy na małe kawałeczki i przekładamy do pojemniczka w którym będą się marynowały.




piersi z kurczaka zamarynowane w jogurcie i przyprawie gyros

Tak pokrojone piersi zalewamy wcześniej przygotowaną marynatą.
Mieszamy aby wszystko dokładnie pokryła marynata, zamykamy pojemniczek i odstawiamy na dobę do lodówki.




jogurt naturalny, czosnek, sól, miseczka porcelanowa

Po odczekaniu jednej doby przekładamy kurczaka do parowaru i gotujemy na parze 30 minut, w międzyczasie przygotujemy składniki do kebaba. W pierwszej kolejności do miseczki wlewamy 100 g. pozostałego jogurtu oraz dodajemy kolejne 100g. jogurtu gęstego lub greckiego, dzięki temu sos będzie bardziej gęsty. Na tarce ścieramy bądź przez praskę wciskamy trzy ząbki czosnku, solimy mieszamy i odstawiamy do lodówki.



pomidorki koktajlowe, biała miseczka porcelanowa

Pomidorki koktajlowe płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy na ćwiartki i przekładamy do miseczki.



ogórek szklarniowy, niebieska miseczka porcelanowa

Ogórka obieramy i kroimy na talarki, polecam nie kroić całego ogórka wystarczy pół a w razie potrzeby można dokroić.



papryka słodka czerwona, miseczka porcelanowa

Paprykę przekrawamy na pół, wykrawamy gniazdo nasienne, płuczemy i kroimy w paski.



sałata lodowa, rukola, misa ze stali nierdzewnej

Pół główki sałaty lodowej siekamy i przekładamy do dużej miski. Rukolę płuczemy i dodajemy do sałaty lodowej, można wszystko wymieszać.


kurczak ugotowany na parze

Po ugotowaniu część kurczaka przekładamy do miseczki, wszystko układamy na stole w zasięgu reki. Jeżeli przygotowujemy kebaba w picie należy ja nakroić ostrym nożem a następnie włożyć do parowaru na dwie minutki. Tortilla nie wymaga podgrzewania, możemy ją podgrzać tak jak pitę w parowarze Ja jednak nie podgrzewam tortilli gdyż robi się miękka i trudniej jest utrzymać ją w ręku, smacznego.

kebab na dwa sposoby w picie i tortilli
kebab z piersi kurczaka w tortilli

kebab w picie z piersi kurczaka

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz