Grilowane kąski na parze, sałata lodowa z rukolą i pomidorami w sosie czosnkowym


Składniki (2 - 3 porcje):
2 szt. piersi z kurczaka
2 - 3 szt. pomidory
50 g. rukoli
1/2 główki sałaty lodowej
400 g. jogurt naturalny
25 - 30 ml. oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
2 duże ząbki czosnku
piersi z kurczaka pomidory rukola, sałata sałata lodowa jogurt naturalny tola oliwa z oliwek czosnek

Przyprawy:
Sol, pieprz mielony, przyprawa kamis grill klasyczny

sól, pieprz grill klasyczny kamis


Przygotowanie:

miseczka porcelanowa, olej rzepakowy lub oliwa z oliwek, przyprawa do grilla kamis

W pierwszej kolejności do miseczki wlewamy 25 - 30 ml oliwy lub oleju, wsypujemy całą przyprawę kamis do grilla klasycznego, mieszamy i odstawiamy do lodówki w tym czasie przygotujemy piersi.



piersi z kurczaka, drewniana deska do krojenia

Piersi z kurczaka dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą, oczyszczamy z powięzi, tłuszczu i ewentualnej chrząstki która łączy piersi.

pokrojone piersi z kurczka w kostkę na małe kąski w plastikowym pojemniczku

Umyte i oczyszczone piersi kroimy na małe kąski, przekładamy do pojemniczka w którym będą się marynować.

miseczka, jogurt naturalny, oliwa z oliwek lub olej rzepakowy, przyprawa kamis grill klasyczny

Gdy piersi mamy już przygotowane, do marynaty dodajemy 150 do 200 gram jogurtu, lekko solimy i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną marynatą zalewamy pokrojone kąski, zamykamy i odstawiamy na minimum 4 godziny można nawet przygotować piersi dzień wcześniej.






zamartynowane piersi z kurczaka w jogurcie oleju i przyprawie do grilla

Następnie piersi przekładamy do parowaru i gotujemy na parze 30 minut, w tym czasie przygotujemy sos czosnkowy, sałatę, pomidory i rukolę.

miseczka, jogurt naturalny typu greckiego, sól, pieprz, czosnek

W kolejnej miseczce przygotujemy sos czosnkowy. Przekładamy 200 g. jogurtu naturalnego, solimy i pierzymy do smaku oraz ścieramy dwa ząbki czosnku, mieszamy i odstawiamy do lodówki.





misa metalowa, sałata lodowa

Sałatę lodową siekamy według uznania i przekładamy do dużej misy.




misa metalowa, rukola, sałata lodowa

Rukolę płuczemy pod zimną bieżącą wodą w sitku i dodajemy do sałaty lodowej, wszystko dokładnie mieszamy.

sałata lodowa, rukola, talerz, pokrojone pomidory

Porcję wymieszanej sałaty z rukolą przekładamy na talerz. Myjemy pomidora pod zimną bieżącą wodą, kroimy na małe kawałki według uznania i układamy na sałacie i rukoli. Gdy mięso się ugotuje przekładamy na wcześniej przygotowany talerz i polewamy wszystko sosem czosnkowym. smacznego.

grilowane kąski na parze sałata lodowa rukola pomidory sos czosnkowy

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz