Chrzanowe k±ski z brokułami w panierce


Składniki (2 - 3 porcje):
3 szt. Piersi z kurczaka
300 - 450g. Brokuły różyczki mrożone
200g. Jogurt naturalny
2 - 4 łyżeczki chrzanu tartego
100g. Bułka tarta
1 - 2 szt. Jajko
piersi z kurczaka brokuł, brokuł mrożony, brokuł mrożony różyczki jogurt naturalny chrzan tarty bułka tarta jajka, jajko


Przyprawy:
Sól, pieprz
sól i pieprz



Przygotowanie:
piersi z kurczaka Piersi myjemy, odkrawamy zbędny tłuszcz i powięĽ oraz dzielimy na kawałeczki tak jak do gulaszu.



jogurt naturalny, chrzan tarty Do miseczki przekładamy około 200 gram jogurtu naturalnego, dodajemy 2 do 4 łyżeczek chrzanu tartego, sól pieprz do smaku.
Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy w razie konieczno¶ci, ja dałem 4 łyżeczki chrzanu tartego, mimo że marynata wyszła ostra piersi po ugotowaniu s± o intensywnym zapachu z delikatnym smakiem chrzanu.
piersi z kurczaka w marynacie Tak przygotowan± marynat± zalewamy pokrojone piersi i odstawiamy na 24 godziny do lodówki.
zamarynowane piersi Zamarynowane piersi przekładamy na pierwszy poziom razem z jogurtem.
bułka tarta Do miseczki wsypujemy 100 do 150 gram bułki tartej.
jajko

Do drugiej miseczki wbijamy jajko doprawiamy pieprzem i sol± oraz lekko ubijamy.
brokuł w panierce




Brokuła wyci±gamy z zamrażalnika.
W jajku zanurzamy sam± różyczkę a następnie wkładamy do bułki tartej, operację powtarzamy 2 - 3 razy aby panierka była grubsza.
Tak przygotowane brokuły przekładamy do parowaru, wszystko gotujemy 35 minut, smacznego.



chrzanowe k±sk z brokułem w panierce

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz