Domowa vegeta, warzywko, jarzynka, kucharek...

PAK, mieszanka warzyw suszonych, suszona marchewka, suszona pietruszka, suszony por, suszony pasternak, suszona cebula, suszony seler Dostępne w sklepach przyprawy typu jarzynka, warzywko i tym podobne wynalazki to głównie sól i to ta najtańsza a jarzynki jest tam zaledwie około 15%.

Dlatego też przygotowanie własnej przyprawy na bazie jarzyn z dodatkiem soli różowej himalajskiej wyjdzie nam na zdrowie. Do tego właśnie będzie nam potrzebny młynek do kawy, za pomocą którego rozdrobnimy suszone warzywa. Oczywiście możemy je zrobić sami w suszarce do grzybów, warzyw i owoców, a jeszcze lepiej jak bedą to warzywa z przydomowego ogródka. Jeżeli jednak nie mamy ogródka ani suszarki do warzyw, owoców i grzybów, zawsze możemy zakupić gotowy mieszankę suszonych warzyw.

Do tego będzie nam potrzebna jeszcze najzdrowsza sól himalajska różowa, młynek do kawy i możemy zabrać się do zrobienia własnej zdrowej przyprawy.

Jak zrobić własne warzywko, jarzynkę, vegetę czy kucharka ?


suszone warzywa, suszona marchew, suszony pasternak, suszony por, suszona cebula, suszony seler, sól himalajska różowa, młynek do kawy 100 gram suszonych warzyw mielimy w młynku do kawy, dodajemy około 3 - 4 łyżeczki soli himalajskiej różowej. Wszystko przesypujemy do słoiczka, zakręcamy i mieszamy naszą domową vegetę.

Oczywiście kompozycje smakowe mogą być różne, jedynie nasza fantazja jest tutaj ograniczeniem. Polecam dodanie suszonej natki z pietruszki, koperku, suszonego czosnku czy papryki a do tego carry, pieprz czy inna przyprawa.

Idealny będzie także zakup własnej suszarki do warzyw, owoców i grzybów. Dzięki temu będziemy mogli na bieżąco suszyć warzywa, a przyprawę wykonamy tylko wtedy gdy nam się skończy.

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz