Przetwory na parze

pigwa, syrop z pigwy do cherbaty, syrop z pigwy na zimę

W parowarze można nie tylko gotować smaczne i zdrowe posiłki. Parowar idealnie nadaje się do przygotowania zapasów na zimę. Ja przygotowałem syrop z pigwy do herbaty, idealny na zimowe wzmocnienie. Polecam użycie mniejszych słoików niż te na zdjęciu, gdyż mogą się nie zmieścić do parowaru.



Syrop z pigwy do herbaty

Aby przygotować syrop do herbaty najpierw myjemy słoiki i oczywiście suszymy. Aby nie pojawiła się pleśń należy czystym wacikiem (panie używają je do demakijażu), nasączonym spirytusem przetrzeć pokrywkę oraz zewnętrzny gwint i wewnętrzną część słoiczka. Pigwy myjemy pod zimną bieżącą wodą, przekrawamy na połówki i wyciągamy nasiona. Małe pigwy możemy wrzucić bez przekrawania, wszystko zasypujemy ośmioma łyżeczkami cukru i zalewamy wodą zimną przegotowaną lub przefiltrowaną. Słoiczki wkładamy do parowaru i gotujemy 60 minut, po ugotowaniu odczekujemy około 10 minut i wyciągamy z parowaru. Podczas wyciągania używamy rękawic a słoiczkiem należy lekko potrząsnąć aby cukier na dnie się rozpuścił. Tak przygotowana pigwa jest idealna do herbaty zamiast cytryny, polecam.

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz