Miód pszczeli



miód pszczeli, wosk pszczeli

W dzisiejszym poradniku troszkę o miodzie, jaki wybrać, po czym poznać prawdziwy miód, co leczy i jak go podawać aby był wartościowy?

Wiele osób tkwi w przekonaniu że miód który skrystalizował jest miodem chrzczonym, jest wręcz mniemanie iż taki miód został dosłodzony cukrem i dlatego skrystalizował.

Nic bardziej mylnego, prawdziwy miód po około dwóch, trzech miesiącach powinien skrystalizować, jeżeli tak się nie stanie oznacza to że nasz miód jest ulepszany.

Krystalizacja miodu jest czymś naturalnym i oznaką jakości, czas krystalizacji jest uzależniony on gatunku miodu. Miód w stanie płynnym to patoka a w stanie stałym skrystalizowany to krupiec.

Dlatego też kupując miód w sklepie sprawdzajmy datę produkcji, jeżeli od daty produkcji minęło cztery miesiące a miód dalej jest płynny i nie ma oznak krystalizacji omijajmy go szerokim łukiem.

Sprawdzajmy też datę ważności, jeżeli do końca daty ważności zostało trzy miesiące a miód nadal jest płynny to jest to znak że miód jest podrabiany.

Producenci aby zachować płynność miodu podgrzewają go, niestety taki miód traci swoje wartości lecznicze oraz witaminy. Pamiętajmy aby nie słodzić miodem gorącej herbaty czy mleka gdyż przez taki zabieg nasz miód straci na wartości, wcześniej należy ostudzić herbatę, mleko.

Każdy miód ma właściwości antybakteryjne, rozpuszczony w letniej wodzie wzmacnia działanie antybakteryjne a wydzielający się nadtlenek wodoru ma takie działanie jak antybiotyk. Kupując miód w sklepie czytajmy dokładnie etykiety, często bywa tak że producent robi mieszanki miodów.


Z reguły tani chiński miód mieszany jest z polskim drogim i dobrym miodem, jednak jak wiadomo więcej jest taniego chińskiego.

Jeżeli na słoiku dostrzeżemy opis, mieszanka miodów pochodzących z państw członkowskich UE i spoza UE, możemy być pewni że taki miód zawiera tani chiński miód w większej ilości.

Chcąc kupić naprawdę dobry miód powinniśmy trzymać się pewnych zasad, po pierwsze kupujmy bezpośrednio w pasiece jeżeli to możliwe.

Po drugie dobry miód nie jest tani i w zależności od rodzaju ma różne ceny, najtańszy miód to wielokwiatowy a najdroższy to spadziowy.

Po trzecie oznaka krystalizacji to oznaka jakości, jeżeli miód zaczyna krystalizować to znaczy że jest naprawdę miodem. Pamiętajmy jednak że kupując miód tuż po zbiorze trudno oczekiwać że będzie on krystalizował natychmiast, najwolniej skrystalizuje akacjowy a najszybciej gryczany.

miód pszczeli miód pszczeli
Niepołomice 2011, Piotr Eliasz