Soczysta i aromatyczna pier¶ z kurczaka
lub indyka gotowanego na parze

pier¶ z kurczaka, marynowanie i przyprawianie, dłoń, ręka, ostra papryczka chili, drewniana deska do krojenia

Pier¶ z kurczaka czy indyka to najbardziej dietetyczna czę¶ć drobiu, zawiera minimaln± ilo¶ć tłuszczu i dużo białka.

Ma to swoje wady, jak wiemy tłuszcz jest no¶nikiem smaku a w piersi indyka czy kurczaka jest go niewiele.

Po ugotowaniu na parze czy też w wodzie, pier¶ z indyka lub kurczaka jest sucha a w smaku przypomina dosłownie wióry.

Co zrobić aby filet z indyka i kurczaka był soczysty ?

mleko, szklanka mleka, butelka mleka, dzbanek mleka, jogurt, ¶mietana

Aby po ugotowaniu na parze filet z kurczaka lub indyka był soczysty z pomoc± przychodzi nam mleko, jogurt lub ¶mietana.

Moczenie w mleku z dodatkiem jogurtu lub ¶mietany piersi z kurczaka czy indyka spowoduje że będzie niesamowicie soczysta po ugotowaniu na parze.



Co z tego że mięso będzie soczyste jak bez smaku.

Je¶li chcesz żeby pier¶ z indyka czy kurczaka była nie tylko soczysta ale i smaczna wystarczy dodać suszonych przypraw, a tutaj ogranicza nas tylko nasza wyobraĽnia.

Na pocz±tku polecam stosowanie gotowych mieszanek przypraw, typu kebab, gyros, włoska, meksykańska itp.

Gdy dojdziemy do wprawy w mieszaniu przypraw, możemy stworzyć własn± kompozycję smakow± która będzie nam najlepiej odpowiadała.

Idealna marynata do piersi z kurczaka i indyka.

przyprawy suszone, suszone chili, pieprz ziarnisty, curry, carry

Aby nasza pier¶ z indyka lub kurczaka była soczysta, smaczna i aromatyczna wystarczy przygotować poniższ± marynatę.

Do pojemnika w którym będziemy marynowali piersi należy wlać 150 do 200 ml. mleka, następnie około 100 gr. jogurtu lub ¶mietany 18%.

Na pocz±tek zrobimy pier¶ o smaku gyrosa lub kebaba, wsypujemy cał± zawarto¶ć gotowej przyprawy do gyrosa lub kebaba, opakowania s± od 15 do 30gr.

Wszystko dokładnie mieszamy, piersi z kurczaka lub indyka płuczemy ewentualnie kroimy na mniejsze porcje i wkładamy do naszej marynaty.

Tak zamarynowany drób wkładamy do lodówki na 2 do 4 godzin, po tym czasie piersi wyci±gamy z marynaty, osuszamy papierowym ręcznikiem, przekładamy do parowaru i gotujemy na parze około 30 minut.

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz