Większość parowarów można myć w zmywarce, oczywiście poza częścią bazową w której mieści się grzałka i nierzadko elektroniczny programator.
Przed umyciem każdego parowaru należy zasięgnąć informacji w instrukcji obsługi, bądź na stronie producenta czy parowar można myć w zmywarce i za pomocą jakich środków w jakiej temperaturze i tym podobne informacje.
szczotka Do czyszczenia tacek polecam zakup szczotki z twardym włosiem, skutecznie usunie ona resztki jedzenia które przywarło podczas gotowania
grzałka parowaru z osadzonym kamieniem Najważniejszą częścią każdego parowaru jest grzałka, jest ona odpowiedzialna za wytwarzanie pary.
Podczas gotowania osadza się kamień który nie jest przyjazny dla naszej grzałki i parowaru.
Kamień jest dość dobrym izolatorem, jeśli jest go zbyt dużo na grzałce skutecznie spowalnia nagrzewanie i wytwarzanie pary, w skrajnym przypadku może doprowadzić do spalenia grzałki gdyż woda nie będzie odbierała ciepła.
Aby nasz parowar działał długo i bezawaryjnie należy co jakiś czas pozbyć się osadzonego kamienia za pomocą octu.
Wystarczy że wlejemy około 200 ml octu do naszego parowaru, a resztę do poziomu maksymalnego uzupełnimy wodą.
Teraz włączamy parowar na 30 minut, a gdy się wyłączy wodę pozostawiamy na całą noc.
Niektóre parowary mają grzałkę osłoniętą, wtedy należy czyścić parowar raz na 2 tygodnie.
Ciekawą funkcję ma parowar Philips'a, zlicza on czas parowania i po 900 minutach parowania przypomina o dokonaniu czyszczenia za pomocą roztworu octu z wodą.


Niepołomice 2011, Piotr Eliasz