Gotowanie na parze, o Autorze strony

Piotr Eliasz Witam serdecznie na stronie poświęconej gotowaniu na parze. Mam na imię Piotr, na parzę gotuję już parę lat, sztuka ta wychodzi mi całkiem nieźle dlatego założyłem stronę o gotowaniu na parze.

Gotowanie na parze jest najzdrowszą obróbką cieplną w porównaniu do gotowania tradycyjnego czy smażenia. W obu przypadkach czy to gotując w wodzie czy smażąc, wypłukujemy witaminy i minerały lub wprowadzamy niepotrzebny tłuszcz.

Podczas gotowania na parze nie wprowadzamy zbędnego tłuszczu oraz nie wypłukujemy witamin i minerałów. Gotując na parze zyskujemy wiele korzyści, po pierwsze dbamy o sylwetkę gdyż nie wprowadzamy dodatkowych kalorii. Kolejną korzyścią jest oszczędność na lekach szczególnie w okresie jesienno zimowym gdy zachorowania na grypę są wyższe.

Korzyści odczują osoby które maja problemy z nadwagą, prowadzą siedzący tryb życia, mają problemy z układem trawiennym a w szczególności wątrobą, jelitami, żołądkiem trzustką i innymi organami odpowiedzialnymi za proces trawienia.

Nie wspomnę o korzyściach dla osób które maja problemy z sercem i układem krwionośnym, najważniejsza zaleta to oczywiście spadek złego cholesterolu. I wreszcie korzyść w postaci zaoszczędzonej energii, gotujemy wszystko za jednym razem co zmniejsza rachunki za prąd i gaz. Na stronie znajdziecie Państwo szereg przepisów które zapewne są znane, jednak zostały one tak zmodyfikowane aby nadawały się do gotowania w parowarze. Poza przepisami na stronie znajdują się porady, encyklopedia warzyw, kalkulator BMI czy zasady gotowania na parze.

Smacznego życzy autor sewisu Gotowanie na parze
Piotr

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz