Pierwsze danie dla niemowlaka,
                ...kiedy zacząć podawać i co ?


Oczywiście zgodnie z zaleceniami minimum przez pierwsze 6 miesięcy powinniśmy a nawet należy karmić dziecko piersią. Mleko matki w pierwszych miesiącach dostarcza tego co najbardziej jest potrzebne naszemu dziecku, stanowczo nie należy rezygnować z karmienia piersią. Jednak nadejdzie ten dzień w którym będziemy musieli rozszerzyć dietę naszej pociechy. Praktycznie w pierwszym roku życia nie jest konieczne stosowania rozszerzonej diety, jednak aby dziecko lepiej się rozwijało warto urozmaicić dietę przed skończeniem pierwszego roku życia.



Kiedy pierwszy posiłek gotowany na parze ?


Nie da się odpowiedzieć na to pytanie jednoznacznie, nie możemy też napisać że odpowiednim miesiącem jest piąty, szósty czy siódmy miesiąc. Ocenę w którym miesiącu podać pierwsze danie musimy zostawić matce karmiącej, oczywiście nie powinno to nastąpić zbyt wcześnie i przełom piątego, szóstego miesiąca wydaje się najodpowiedniejszy jednak jeżeli mleko wystarcza i zaspokaja głód naszego maleństwa to możemy przełożyć okres rozszeżonej diety i karmić samym mlekiem matki.



Jakie pierwsze posiłki dla niemowlaka ?


Należy zaznaczyć że mleko matki jest głównym składnikiem w wypadku urozmaicania diety naszego maluszka. Dania gotowane powinny być tylko dodatkiem do mleka podawanego przez matkę, w żadnym wypadku nie wolno rezygnować z mleka przynajmniej do ukończenia pierwszego roku życia.

Pamiętajmy też że pierwsze dania powinny być przygotowane z upraw ekologicznych lub zakupione od zaprzyjaźnionego rolnika. Dania dla niemowlaka powinny zawierać od 1 do 4 składników, marchewka, ziemniak, brokuły, seler, pietruszka czy dynia to warzywa z którymi powinien zaprzyjaźnić się nasz maluch.

Bezwzględnie i zawsze przestrzegaj zasady, ZERO SOLI która nie jest potrzebna naszemu dziecku wystarczy ta zawarta w warzywach.
Zwróćmy baczną uwagę czy nasza pociecha od pewnych dań nie dostaje alergii, wzdęć, niestrawności lub innych niepożądanych skutków, niektóre warzywa mogą uczulać dlatego wszystko należy skrzętnie kontrolować. Za uczulenie nie wińmy samego warzywa, być może nie było tak ekologiczne jak zapewniał sprzedawca, czasami wystarczy zmienić dostawcę.

Zatem pierwsze danie powinno być jednoskładnikowe, np. dynia, marchewka ugotowana na parze rozdrobniona na gładkie pure za pomocą blendera.

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz