Gotowane jabłko na parze

Pierwszym daniem a raczej deserkiem który można podać niemowlakowi jest jabłko gotowane na parze. Oczywiście odmian jabłek jest sporo i dlatego trafienie w gusta naszego niemowlaka nie będzie łatwe, najlepsze jest jabłko z własnego ogrodu lub od sąsiada. Unikajmy jabłek pięknych zielonych lub czerwonych bez żadnej skazy, wypolerowane woskiem i smaczne tylko z wyglądu. Najlepiej kup takie które jadłaś podczas ciąży, powinno posmakować Twojemu dziecku i jest większa pewność że mu nie zaszkodzi.



Składniki:

1 szt. jabłko
jabłka, jabłko

Podawanie: od 5 miesiąca



Przygotowanie jabłka na parze dla dziecka:


jabłko, ćwiarki jabłka, pokrojone jabłko, drewniana deska do krojenia Jabłko płuczemy pod zimną bieżącą wodą, przecinamy na cztery ćwiartki i pozbywamy się gniazd nasiennych.

Tak przygotowane jabłka gotujemy na parze od 22 do 28 minut, czas oczywiście uzależniony jest od wielkości gotowanego jabłka.

Pamiętajmy, na pierwszy raz jabłko musi być dość mocno rozgotowane, aby nie powstały grudki i można je było rozgnieść na gładko.

jabłka gotowane na parze w parowarze, drewniana deska do krojenia, porcelanowa miseczka

Po ugotowaniu jabłek odczekujemy około 15 minut aby przestygły, następnie miąższ należy przełożyć do miseczki.

Do oddzielenia skórki od miąższu nie potrzebujemy żadnego noża, skórka od miąższu odchodzi sama.

jabłko ugotowane na parze dla niemowlaka

Ugotowane jabłka na parze dokładnie rozgniatamy na gładką masę, możemy włożyć do lodówki na 15 minut aby je lekko schłodzić.

Czas gotowania jabłek na parze skracamy wraz z wiekiem niemowlaka.

Gotowanie jabłek na parze nie pozbawia ich praktycznie żadnych wartości odżywczych, przy gotowaniu jabłek w wodzie większość witamin i minerałów rozpuszcza się w niej.

Oczywiście warto jest próbować z różnymi odmianami jabłek, polecam także gotowane jabłka mamą karmiącym.

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz