Dania z drobiu gotowane na parze

drób

Mięso drobiowe zawiera cynk jest skarbnicą witaminy B12, drób zawiera także kwasy nienasycone oraz pełnowartościowe białko, które jest bardzo dobrze przyswajane przez organizm.

Z tego powodu powinno się znaleźć w diecie każdej osoby aktywnej fizycznie. Magnez i potas sprawia, że spożywanie mięsa drobiowego korzystnie wpływa na nasze zdrowie.

Najmniej kalorii i tłuszczu zawierają piersi z kurczaka a najwięcej białka, najbardziej kaloryczne i tłuste to skrzydełka.

Mięso drobiowe jest bardziej delikatne i po obróbce cieplnej wręcz rozpływa się w ustach, bardzo dużym plusem mięsa drobiowego to mała ilość kalorii i lekkostrawność.



    



Przepisy, dania z drobiu gotowane na parze

Udka z kurczaka gotowane na bulionie

Nadziewana papryka mięsem i kaszą w sosie pomidorowym
Nadziewana kapusta włoska
Pietruszkowe piersi na miksie sałat
Udka z kurczaka w jarzynie z brokułem
Podudzia z kurczaka nadziewane pomidorami suszonymi i pestkami dyni
Pierś z kurczaka nadziewana groszkiem konserwowym z kaszą jęczmienną
Pietruszkowe piersi z kaszą i fasolką szparagową
Piersi z kurczaka w curyy z kaszą i buraczkami
Kebab Shoarma Arabski
Piersi z kurczaka nadziewane szpinakiem
Kebab drobiowy na dwa sposoby
Marchwiowe pulpety w pomidorowym sosie z surówką z marchwi i jabłek
Grilowane kąski na parze sałata lodowa z rukolą i pomidorami w sosie czosnkowym
Miodowe kąski z piersi kurczaka na sałacie lodowej z papryką w sosie czosnkowym
Pietruszkowe mielone z sałatką z rukoli pomidora papryki i ogórka w sosie winegret




Marchwiowe pulpety w koszyczkach z makaronu tagliatelle w sosie pomidorowym
Kąski curry na sałacie lodowej i rukoli z pomidorami w sosie czosnkowym
Roladki nadziewane awokado z ryżem i buraczkami czerwonymi
Devolay z ziemniakami w rozmarynie i mizerią
Nadziewane piersi z kurczaka farszem z kaszy i cukini na sałacie lodowej w sosie czosnkowym
Nadziane piersi z kurczaka farszem cukiniowo pomidorowym
Greckie kąski z sałatką po grecku
Zrazy indycze nadziewane pieczarkami i ogórkiem z kaszą i buraczkami tartymi
Zrazy indycze nadziewane śliwkami i żurawiną z ziemniakami w rozmarynie
Chrzanowe kąski z brokułami w panierce
Piersi po prowansalsku
Kminkowe podudzia z kaszą i kalafiorem
Cytrynowe piersi z ryżem
Piersi z kurczaka marynowane w buraczkach i jogurciez ziemniakami i buraczkami tartymi w wiórka
Piersi z kurczaka marynowane w jogurcie i musztardzie
Pulpety w sosie pomidorowym z brokułami
Smaczne kąski o smaku gyrosa w sosie gyrosowym z sałatą i pomidorami
Podudzia parowane na bulionie warzywnym z ziemniaczkami w mundurkach
Udka z kurczaka z przypieczoną skórką, ziemniakami i kalafiorem
Niepołomice 2011, Piotr Eliasz