Ryby i owoce morza gotowane na parze

ryby, owoce morza, krewetki, pstrąg, pstrągi, krewetka Ryby oraz owoce morza są lekkostrawne i zawierają wiele wartości odżywczych, mięso zawiera bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka 97%.

Ryby bogate są także w witaminę A, E oraz witaminy z grupy B, sód, potas, wapń, magnez, fosfor oraz tłuszcze, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 typu EPA, DHA o dużym znaczeniu w organizmie człowieka, a u ryb morskich również jod.

Oczywiście ryba rybie nie równa ich wartości są uzależnione od pochodzenia czy jest to ryba morska lub ryba z wód słodkich, od miejsca żerowania czy jest to ryba tłusta czy chuda nawet rodzaj pożywienia. Niewątpliwie warto jeść każdy rodzaj ryby, tłuste, chude, morskie oraz słodkowodne.

Najcenniejsze co mogą nam dać ryby to kwasy tłuszczowe omega-3 EPA i DHA ten pierwszy jest niezbędny do przekazywania informacji między włóknami nerwowymi. DHA wykazuje szereg pozytywnych oddziaływań na organizm, spożywany w pokarmach powoduje obniżenie poziomu triacylogliceroli we krwi, co zapobiega zawałom serca. Niedobór kwasu DHA powoduje niski poziomu serotoniny w mózgu która jest niezbędna do snu a także korzystnie wpływa na potrzeby damsko męskie, może mieć związek z występowaniem ADHD, choroby Alzheimera i depresji.



Prezpisy - ryby i owoce morza na parze



Pstrąg z koperkiem i limonką
Dorsz z pieczarkami
Łosoś marynowany w cytrynie i miodzie z sałatką z bobu
Pieprzowy łosoś ze szparagami
Maślany dorsz z sałatką z roszponki i jabłka
Łosoś na awokado z kiełkami rzodkiewki
Dorsz po włosku
Dorsz z guacamole na rukoli
Filet z łososia w pieczarkach z sałatka z fety, oliwek i miksu sałat
Pstrag z masłem i koperkiem
Łosoś z czosnkiem i sałatka z kiełków rzodkiewki
Łosoś z sałatką z kiełków rzodkiewki i pestek dyni
Łosoś na ostrym risotto
Łosoś na ziemniakach z koperkiem i czosnkiem
Morszczuk argentyński w warzywach
Łosoś w koperku z brokułem i ziemniakami w sosie koperkowo-musztardowym




Łosoś w ostrym posłaniu z melona
Łosoś z mango i chili, pożegnanie lata
Cukinia nadziewana krewetkamia
Cytrynowo miodowy łosoś norweski z sałatką z roszponki i pomidorów koktailowych w czoskowym sosie winegret
Krewetki na sałacie lodowej i kiełkach rzodkiewki w sosie czosnkowym z pomidorami
Okoń morski z pietruszka i masłem
Dzwonko łososia norweskiego z pieczrkami i sałatą z rukoli i pomidorów
Łosoś norweski na bakłażanie w aromatycznej czosnkowej oliwie z oliwek
Łosoś norweski w ziołach
Maślano cytrynowa panga w sosie jogurtowo cytrynowym
Pstrąg tęczowy nadziewany natką z pietruszki
Pstrąg w pietruszce
Pomidory nadziewane krewetkami
Łosoś norweski w natce z pietruszki
Polędwica z dorsza z serem pleśniowym i żurawiną
Łosoś norweski w koperku z warzywami
Kostka, filet z mintaja z kaszą jęczmienną na bulionie
Morszczuk w sosie koperkowo-czosnkowym z brokułami


Niepołomice 2011, Piotr Eliasz